Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi


Lubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie. To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O zaletach płatków owsianych wie chyba każdy. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, który poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości.

Dzisiejszą owsiankę zrobiłam z pieczonymi gruszkami z dodatkiem miodu i cynamonu oraz uprażonymi orzechami włoskimi. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i aromatyczne. Niebo w gębie!

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimiOwsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Składniki:

Owsianka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu

Pieczone gruszki:

  • 2 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • uprażone i posiekane orzechy włoskie
  • nasiona chia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Owsianka:

Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.

Pieczone gruszki:

Gruszki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Od strony przecięcia skropić sokiem z cytryny, posmarować miodem i posypać cynamonem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przecięciem do góry) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 – 25 minut. Po około 15 minutach pieczenia blaszkę przestawić na górną półkę piekarnika.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, nałożyć gruszkę, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i ewentualnie nasionami chia.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Ryż na mleku z wanilią

Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki

Kokosowy pudding z chia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *