Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna przekąska na gorąco, idealna z chrupiącą bagietką oraz lampką białego wina. Bardzo polecam! 🙂
Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami
Składniki na zapiekany camembert:
- 1 ser camembert (120 g)
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- podpieczona bagietka
Przygotowanie:
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Ser przełożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu naciąć skórkę w kratkę i powciskać plasterki czosnku. Na wierzch położyć rozmaryn i posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Obok położyć gałązkę pomidorków koktajlowych. Ser i pomidorki polać oliwą z oliwek. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 20 minut. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i podawać z podpieczoną bagietką oraz lampką białego wina.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: