Sałatka jarzynowa


Klasyczna sałatka jarzynowa, która króluje w polskich domach, szczególnie podczas świąt i różnego rodzaju przyjęć. Jej smak, uniwersalność i prostota wykonania sprawia, że cieszy się ogromną popularnością. Chyba każdy ją lubi 🙂

Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane w mundurkach warzywa z dodatkiem jajek, zielonego groszku, a także ogórków kiszonych. Można dodać też cebulę lub kawałek pora, ja jednak wolę bez. Bez wątpienia każdy ma swój ulubiony przepis, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza. Zapraszam na sałatkę jarzynową, którą robię od lat 🙂

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka
  • 3 duże ziemniaki
  • około 250 – 300 g majonezu
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sałatka jarzynowa – przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dobrze umyć (nie obierać!) i przełożyć do garnka. Zalać wodą i posolić. Gotować do miękkości warzyw. Potem odcedzić i całkowicie ostudzić. Następnie obrać i pokroić w drobną kostkę.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki kiszone oraz jabłko obrać i również pokroić w drobną kostkę.

Następnie wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać odsączony groszek, majonez oraz musztardę. Całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *