Buraczki z jabłkiem na zimno z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, a także odrobiny chrzanu. To doskonały dodatek do obiadu, prosty i pyszny. Taka surówka z buraków jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pełna witamin i minerałów. Idealnie pasuje do kotletów mielonych, nóżek z kurczaka lub tradycyjnych kotletów schabowych.
Do przygotowania buraczków na zimno użyłam gotowanych buraków, ale można je też upiec. Wystarczy je wyszorować, owinąć każdy folią aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 60 minut lub dłużej, w zależności od wielkości buraków.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 średnie jabłka
- 1 malutka cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Buraczki z jabłkiem na zimno – przygotowanie:
Buraki wyszorować (nie obierać!) i ugotować. Ostudzić. Następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do buraków. Potem dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę, olej, ocet jabłkowy, cukier i chrzan. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
