Buraczki z jabłkiem na zimno


Buraczki z jabłkiem na zimno z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, a także odrobiny chrzanu. To doskonały dodatek do obiadu, prosty i pyszny. Taka surówka z buraków jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pełna witamin i minerałów. Idealnie pasuje do kotletów mielonych, nóżek z kurczaka lub tradycyjnych kotletów schabowych.

Do przygotowania buraczków na zimno użyłam gotowanych buraków, ale można je też upiec. Wystarczy je wyszorować, owinąć każdy folią aluminiową, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 60 minut lub dłużej, w zależności od wielkości buraków.

Buraczki z jabłkiem na zimnoBuraczki z jabłkiem na zimno

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 średnie jabłka
  • 1 malutka cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól
  • pieprz

Buraczki z jabłkiem na zimno – przygotowanie:

Buraki wyszorować (nie obierać!) i ugotować. Ostudzić. Następnie obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do miski. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dołożyć do buraków. Potem dodać bardzo drobno posiekaną cebulkę, olej, ocet jabłkowy, cukier i chrzan. Na koniec wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *