Pasta z fety i pieczonej papryki – Tirokafteri


Tirokafteri (τυροκαυτερή) to grecka pasta z fety i pieczonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jogurtu, octu, oliwy, a także czosnku. Jest jedną z najpopularniejszych greckich past. Doskonale pasuje do pity, dań z grilla, pieczywa oraz warzyw. Idealna jako przekąska na imprezy.

Do przygotowania Tirokafteri użyłam całej papryczki chili, ale ilość można dostosować do własnych upodobań. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję, dajcie jej mniej lub nie dodawajcie wcale. 

Pasta z fety i pieczonej papryki - TirokafteriPasta z fety i pieczonej papryki – Tirokafteri

Składniki:

  • 300 g sera feta
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 papryczka chili (lub mniej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego (użyłam jabłkowego)

Pasta z fety i pieczonej papryki (Tirokafteri) – przygotowanie:

Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i delikatnie natrzeć oliwą. Potem ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 25 minut. Następnie ostudzić, zdjąć skórkę i przełożyć do kielicha blendera. Dodać ser feta, chili, jogurt grecki, obrany ząbek czosnku, oliwę, a także ocet winny. Zmiksować, ale nie musi być idealnie. Na koniec dip z fety przełożyć do miseczki. Opcjonalnie skropić oliwą, posypać pokruszonym serem feta, posypać płatkami chili lub szczyptą oregano.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *