Oryginalne w smaku pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi polane masełkiem z miodem, a także uprażonymi orzechami. Mniam… To świetny pomysł na bezmięsny obiad, który z pewnością zaskoczy niejedno podniebienie. Oczywiście pozytywnie 😉 Polecam!
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 4 gruszki
- 80 g rukoli
- 240 g sera Lazur
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 – 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
Pierogi z gruszkami, rukolą, serem pleśniowym i orzechami – przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Potem wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić (około 8 minut). W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub wody. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Farsz:
Orzechy uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać lub zmielić.
Gruszki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć sok. Dodać drobno posiekaną rukolę, posiekany ser pleśniowy, a także zmielone orzechy włoskie. Następnie dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dosypać bułkę tartą. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Ciasto rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Na koniec odcedzić.
Na patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, dodać masło, a także miód. Potem chwilkę smażyć, aż masło z miodem się połączą. Następnie polać ugotowane pierożki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: