Makowiec na kruchym, maślanym spodzie z pysznym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone to moja propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Do masy makowej dodałam suszone figi, orzechy włoskie, miód i skórkę pomarańczową. Jeśli chcecie dodajcie swoje ulubione bakalie. Smacznego 🙂
Składniki:
Kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Masa makowa:
- 500 g zmielonego maku
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 10 suszonych fig
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki bułki tartej
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 500 g mascarpone
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
Dodatkowo:
- posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie makowca z kremem budyniowym:
Kruchy spód:
Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
Następnie wylepić nim dno prostokątnej formy (około 21 x 32 cm, mierzona od dołu) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min.
Masa makowa:
Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie, posiekane figi, skórkę startą z pomarańczy, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut. Ostudzić.
Krem budyniowy:
Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Gotowy krem budyniowy przełożyć na ostudzony makowiec, wyrównać i wstawić do lodówki na około godzinę. Wierzch posypać bardzo drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Wygląda cudowanie, pewnie smakuje jeszcze lepiej 🙂