Kotlety mielone z boczkiem i faszerowane serem to odskocznia od tradycyjnych kotletów. Dodanie boczku sprawia, że kotlety są aromatyczne i soczyste a w połączeniu z ciągnącym serem tworzą duet doskonały. Do faszerowania użyłam sera Gouda, ale może być inny, bardziej wyrazisty w smaku np. kozi 🙂
Kotlety mielone z boczkiem i faszerowane serem
Składniki na kotlety mielone z boczkiem i serem:
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (lub łopatki)
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 100 g wędzonego boczku
- około 200 g żółtego sera (użyłam Goudy)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie kotletów mielonych z boczkiem i serem:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia (kilka minut).
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, drobno pokrojony boczek i lekko zrumienić.
Do miski przełożyć mięso mielone, zawartość patelni i odciśniętą bułkę (nie za mocno). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić masę, najlepiej dłonią. Następnie wziąć porcję mięsa, w środek włożyć prostokątny kawałek sera i dokładnie oblepić go mięsem. Uformować podłużne kotlety i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć z dwóch stron na złoty kolor (około 5 – 6 minut z każdej strony).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: