Dzisiaj słodka, świąteczna propozycja, a mianowicie kostka piernikowa z marcepanem i powidłami. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową, a także złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową polecam zrobić samemu, ale można iść na łatwiznę i kupić gotową 😉 Tak czy siak piernik będzie pyszny 🙂
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami
Składniki:
Piernik:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 180 g masła
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- około 6 – 7 łyżek powideł
- 350 g domowej masy marcepanowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- 100 g śmietany kremówki
Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami – przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Następnie dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut (do tzw. suchego patyczka). Potem ostudzić.
Masę marcepanową rozwałkować na wymiar formy. Najlepiej rozwałkować ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wówczas nie będzie się kleić do wałka. Można też podczas wałkowania podsypywać ją cukrem pudrem.
Piernik przekroić poziomo na dwa blaty. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. Następnie przykryć drugim blatem.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Potem dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Na koniec ostudzić i polać wierzch piernika. Schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: