Chipsy z nori w aromatycznej tempurze


Chrupiące chipsy z nori w aromatycznej tempurze to popularna przekąska w krajach azjatyckich. Mogą być alternatywą dla chipsów, chrupek itp., którymi tak chętnie się objadamy. Są pyszne i o niepowtarzalnym smaku. Idealne na imprezę lub jako przekąska w ciągu dnia. Polecam 🙂

Chipsy z nori w tempurzeChipsy z nori w aromatycznej tempurze

Składniki:

  • Glony Nori
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki lodowatej wody
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka Mirinu
  • olej rzepakowy do smażenia

Chipsy z nori w aromatycznej tempurze – przygotowanie:

Nori pociąć na prostokąty (około 7 cm x 4 cm).

Do miseczki wbić jajko. Następnie dodać sos sojowy, ketchup i Mirin. Potem dokładnie wymieszać. Wlać lodowatą wodę, wsypać obie mąki i wymieszać. Jeśli w cieście zostaną gdzieniegdzie grudki, nie rozgniatać ich. Tak ma być 😉

Za pomocą szczypiec, maczać tylko z jednej strony pojedyncze kawałki nori w przygotowanym cieście. Smażyć w głębokim tłuszczu (rozgrzanym!) przez około 20 sekund, ale tylko do czasu aż ciasto nabierze lekko złotego koloru. Na koniec wykładać na papierowy ręcznik. Między partiami smażonych glonów nori, wyjmować okruchy pływające w tłuszczu.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Chipsy z nori w aromatycznej tempurze