Budyń czekoladowy z kaszy manny


Budyń czekoladowy z kaszy manny z dodatkiem świeżych jeżyn i czerwonej porzeczki. To prosty do przygotowania deser, który umili niejedno popołudnie. Po schłodzeniu budyń ma kremową konsystencję, a kasza manna wcale nie jest wyczuwalna. Czerwona porzeczka i jeżyny dodają kwaskowatego akcentu, który idealnie pasuje.

Budyń czekoladowy z kaszy mannyBudyń czekoladowy z kaszy manny

Budyń czekoladowy z kaszy manny

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g czekolady deserowej 50%
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu, cukru, syropu z agawy)

Dodatkowo:

  • jeżyny, czerwona porzeczka (lub inne ulubione owoce)
  • 1 – 2 kostki startej czekolady deserowej

Budyń czekoladowy z kaszy manny – przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę. Następnie podgrzewać i mieszać, aż zgęstnieje. Najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Od momentu zagotowania się mleka gotować około 3 minuty. Potem wyłączyć gaz, wlać syrop klonowy (lub inne słodzidło) i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na koniec gotowy budyń czekoladowy udekorować owocami, a wierzch posypać startą czekoladą deserową.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *