Budyń czekoladowy z kaszy manny z dodatkiem świeżych jeżyn i czerwonej porzeczki. To prosty do przygotowania deser, który umili niejedno popołudnie. Po schłodzeniu budyń ma kremową konsystencję, a kasza manna wcale nie jest wyczuwalna. Czerwona porzeczka i jeżyny dodają kwaskowatego akcentu, który idealnie pasuje.
Budyń czekoladowy z kaszy manny
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g czekolady deserowej 50%
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu, cukru, syropu z agawy)
Dodatkowo:
- jeżyny, czerwona porzeczka (lub inne ulubione owoce)
- 1 – 2 kostki startej czekolady deserowej
Budyń czekoladowy z kaszy manny – przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i wsypać kaszę. Następnie podgrzewać i mieszać, aż zgęstnieje. Najlepiej za pomocą trzepaczki, żeby nie było grudek. Od momentu zagotowania się mleka gotować około 3 minuty. Potem wyłączyć gaz, wlać syrop klonowy (lub inne słodzidło) i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na koniec gotowy budyń czekoladowy udekorować owocami, a wierzch posypać startą czekoladą deserową.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: