Ciasto bananowe bez pieczenia


Ciasto bananowe bez pieczenia to hit każdego przyjęcia! Składa się z warstwy herbatników, kremu budyniowego, dwóch warstw krakersów, bananów, kremu z masłem orzechowym, a także masy krówkowej posypanej posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wszystko tworzy harmonijną całość 🙂

Ciasto bananowe bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczenia

Składniki na ciasto z bananami:

Krem budyniowy:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem orzechowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka masła orzechowego (gładkiego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 duże banany
  • około 250 g słonych krakersów
  • około 130 g herbatników
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g)
  • około 1 szklanki solonych orzeszków ziemnych
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

Ciasto bananowe bez pieczenia – przygotowanie:

Krem budyniowy:

Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Następnie powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając trzepaczką. Potem gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.

Krem orzechowy:

Do miski przełożyć mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Następnie dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.

Banany pokroić na plasterki o grubości około 5 mm i skropić sokiem z cytryny.

Blaszkę o wymiarach około 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy położyć warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, potem przykryć warstwą krakersów. Następnie rozsmarować około 2 – 3 łyżki kremu orzechowego i położyć plasterki bananów. Na warstwę bananów nałożyć pozostały krem orzechowy i wyrównać. Potem przykryć kolejną warstwą krakersów, a na niej rozsmarować masę krówkową. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec schłodzić w lodówce.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *