Ciasto bananowe bez pieczenia to hit każdego przyjęcia! Składa się z warstwy herbatników, kremu budyniowego, dwóch warstw krakersów, bananów, kremu z masłem orzechowym, a także masy krówkowej posypanej posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wszystko tworzy harmonijną całość 🙂
Składniki na ciasto z bananami:
Krem budyniowy:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Krem orzechowy:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 szklanka masła orzechowego (gładkiego)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 duże banany
- około 250 g słonych krakersów
- około 130 g herbatników
- 1 puszka masy krówkowej (500 g)
- około 1 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
Ciasto bananowe bez pieczenia – przygotowanie:
Krem budyniowy:
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Następnie powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając trzepaczką. Potem gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.
Krem orzechowy:
Do miski przełożyć mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Następnie dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Banany pokroić na plasterki o grubości około 5 mm i skropić sokiem z cytryny.
Blaszkę o wymiarach około 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy położyć warstwę herbatników, na nią krem budyniowy, potem przykryć warstwą krakersów. Następnie rozsmarować około 2 – 3 łyżki kremu orzechowego i położyć plasterki bananów. Na warstwę bananów nałożyć pozostały krem orzechowy i wyrównać. Potem przykryć kolejną warstwą krakersów, a na niej rozsmarować masę krówkową. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Na koniec schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: