Sernik z malinami


 

Dzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta 😉 To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg. twarogu sernikowego
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary”
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 500 g malin

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie wszystko krótko zagniatamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 24-25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch układamy maliny, całość posypujemy startą na tarce o dużych oczkach resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 1 godzinę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką

Sernik dyniowo – piernikowy

Sernik „puszysty”

Sernik na zimno z borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *