Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone


 

Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu 😉 Osobiście wolę na cienkim. Dzisiaj proponuję prostą i pyszną pizzę z sosem pomidorowym, rukolą, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i mascarpone. Jest to wersja bezmięsna, ale można również dodać zaraz po upieczeniu pokrojone prosciutto. Będzie pyszna!

Składniki (na 2 duże pizze):

Ciasto na pizzę:

  • 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sos pomidorowy:

  • 250 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • około 150 g serka mascarpone
  • 1 duża garść rukoli
  • około 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę:

Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko to w środku wymieszać i posypać odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Następnie dodać sól i oliwę. Wszystko razem wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Blaszkę lekko wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min.

Sos pomidorowy:

Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek, cukier i chili. Gotować przez około 5 minut, następnie doprawić solą.

Placki posmarować przygotowanym sosem pomidorowym, na wierzch rozłożyć startą mozzarellę. Łyżeczką gdzieniegdzie nałożyć porcje serka mascarpone i poukładać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C  i piec około 10-13 minut.

Na upieczonej pizzy rozłożyć rukolę.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pizza Margherita

Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone