Deser czekoladowy z chili


 

Pyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkach)  z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i szczypty chili. Myślę, że miłośników czekolady nie będzie trzeba namawiać do przygotowania tego deseru. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • szczypta chili (lub dwie 😉 )

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo dokładnie wszystko miksujemy. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy malutki ogień i dodajemy chili, posiekaną czekoladę oraz masę, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Przekładamy do pucharków i dekorujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Brownie

Mrożona czekolada z miętą i lodami waniliowymi

Trufle czekoladowe

Deser orzechowo – karmelowy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Deser czekoladowy z chili