Babka orzechowa z jabłkami


 

Babka z mielonymi orzechami włoskimi i jabłkami, posypana cynamonowym cukrem pudrem. Mięciutka, pachnąca, nieskomplikowana i bardzo smaczna. Zawsze się udaje! Sprawdzi się na każdą okazję lub bez okazji 😉

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 3 – 4 jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki (około 1 cm).

Keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm (mierzona u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzch ułożyć jabłka, lekko je wciskając. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 – 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Następnie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Babka migdałowa z Amaretto

Szarlotka z połówkami jabłek i orzechami włoskimi

Próżniak

Galette z jabłkami,orzechami włoskimi i żurawiną

Babka „zebra”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *