Dzisiaj wegańskie smarowidło na kanapki, a mianowicie serek z nerkowców z suszonymi pomidorami i czerwonym pieprzem z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Pyszny, kremowy, idealny do smarowania. Świetny do chleba lub jako dip do warzyw. Miłośnikom wegańskich serów polecam również serek z migdałów, powstały z masy pozostałej po mleku migdałowym.
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowca
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (280 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu (lub suszonego 1/4 łyżeczki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu roślinnego
- sól
Serek z nerkowców z suszonymi pomidorami – przygotowanie:
Orzechy nerkowca wsypać do miseczki i zalać wodą. Odstawić na około 3 godziny. Następnie wypłukać, przełożyć do kielicha blendera i dodać odsączone suszone pomidory oraz resztę składników. Dokładnie zmiksować i doprawić solą. Gdyby masa była za gęsta, dolać odrobinę przegotowanej wody.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: