Sałatka z burakami i fetą


Sałatka z burakami i fetą z dodatkiem rukoli, kiełków rzodkiewki, a także uprażonych orzechów włoskich. To świetny wybór na każdą okazję. Pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Połączenie słonej fety idealnie komponuje się ze słodyczą buraków. Sałatka jest lekka i pyszna! 🙂

Do przygotowania tej sałatki użyłam pieczonych buraków, ale mogą być też ugotowane. Pieczone mają jednak głębszy smak, są bardziej słodkie i aromatyczne. Nie tracą też cennych witamin i minerałów w przeciwieństwie do gotowanych.

Sałatka z burakami i fetąSałatka z burakami i fetą

Składniki:

  • 2 średnie buraki (pieczone lub gotowane)
  • 1 duża garść rukoli
  • 100 g sera feta
  • 30 g kiełków rzodkiewki
  • 2 – 3 łyżki orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz

Sałatka z burakami i fetą – przygotowanie:

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, potem posiekać.

Rukolę opłukać, osuszyć, lekko przesiekać i przełożyć na półmisek. Następnie dodać kiełki rzodkiewki, pokrojony w kosteczkę ser feta oraz buraki.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę i na koniec posypać orzechami włoskimi. Można też całość delikatne przemieszać, ale buraczki zabarwią fetę.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *