Sałatka z burakami i fetą z dodatkiem rukoli, kiełków rzodkiewki, a także uprażonych orzechów włoskich. To świetny wybór na każdą okazję. Pasuje jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Połączenie słonej fety idealnie komponuje się ze słodyczą buraków. Sałatka jest lekka i pyszna! 🙂
Do przygotowania tej sałatki użyłam pieczonych buraków, ale mogą być też ugotowane. Pieczone mają jednak głębszy smak, są bardziej słodkie i aromatyczne. Nie tracą też cennych witamin i minerałów w przeciwieństwie do gotowanych.
Składniki:
- 2 średnie buraki (pieczone lub gotowane)
- 1 duża garść rukoli
- 100 g sera feta
- 30 g kiełków rzodkiewki
- 2 – 3 łyżki orzechów włoskich
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Sałatka z burakami i fetą – przygotowanie:
Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, potem posiekać.
Rukolę opłukać, osuszyć, lekko przesiekać i przełożyć na półmisek. Następnie dodać kiełki rzodkiewki, pokrojony w kosteczkę ser feta oraz buraki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę i na koniec posypać orzechami włoskimi. Można też całość delikatne przemieszać, ale buraczki zabarwią fetę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Sałatka z figami, serem halloumi i dressingiem żurawinowym
- Sałatka z fetą, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki
- Sałatka z pomarańczami, figami, fetą i granatem
- Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu
- Sałatka z buraków i śledzi
- Sałatka z tuńczykiem, awokado i rukolą
- Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym