Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy


Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy, podane z orzechami pekan i syropem klonowym. Bardzo proste do przygotowania i pyszne! Do zrobienia placuszków użyłam surowej dyni Hokkaido startej na tarce, a nie purée z dyni, co znacznie ułatwia ich przygotowanie.

Placuszki jogurtowo - dyniowe z nutą pomarańczyPlacuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy

Składniki na placuszki jogurtowo – dyniowe:

  • 1 szklanka startej dyni (na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru płynu)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mała szczypta soli
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • orzechy pekan
  • syrop klonowy

Przygotowanie placuszków jogurtowo – dyniowych:

Do miski przełożyć startą dynię. Dodać jogurt grecki, jajka, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać do połączenia składników.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na dość małym ogniu z dwóch stron. Następnie przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i posypać posiekanymi orzechami pekan. Podawać póki gorące.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *