Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy, podane z orzechami pekan i syropem klonowym. Bardzo proste do przygotowania i pyszne! Do zrobienia placuszków użyłam surowej dyni Hokkaido startej na tarce, a nie purée z dyni, co znacznie ułatwia ich przygotowanie.
Placuszki jogurtowo – dyniowe z nutą pomarańczy
Składniki na placuszki jogurtowo – dyniowe:
- 1 szklanka startej dyni (na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru płynu)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- mała szczypta soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- orzechy pekan
- syrop klonowy
Przygotowanie placuszków jogurtowo – dyniowych:
Do miski przełożyć startą dynię. Dodać jogurt grecki, jajka, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć na dość małym ogniu z dwóch stron. Następnie przełożyć na talerz, polać syropem klonowym i posypać posiekanymi orzechami pekan. Podawać póki gorące.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: