Pasztet z dyni i ciecierzycy z dodatkiem ziaren słonecznika to pyszny wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów. Idealny na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa. Aromatyczny, kremowy, wspaniały zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam na jesienny pasztet z dyni i ciecierzycy 🙂
Składniki:
- 3 szklanki purée z dyni
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie pasztetu z dyni i ciecierzycy:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekane cebule. Zeszklić. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażać.
Do kielicha blendera przełożyć ugotowaną ciecierzycę, zawartość patelni, ziarna słonecznika, imbir, chili, kmin rzymski i czosnek granulowany. Zmiksować na gładką masę. Dodać purée z dyni, jajka i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego
To też może Cię zainteresować:
Ten pasztet prezentuje się po prostu bajecznie! Taki ładny kolor, aż chce się go skosztować 😉 Staram się zamieniać jak najwięcej mięsnych potraw czy składników na te warzywne, także ten pasztet spadł mi po prostu z nieba hahaha. Mam tylko nadzieję, że zdoła wyjść mi równie dobrze jak Tobie, mimo wszystko nie jestem jakąś mistrzynią w kuchni 😉 Z tego co widzę, to muszę częściej zaglądać na Twojego bloga bo jest tu niezwykle wiele dań wykonanych tylko z warzyw czy owoców. A jednak dobrze jest odżywiać się zdrowo 😉