Niedzielny sernik


Niedziela to dzień tygodnia, w którym zazwyczaj odpoczywamy. Jest to idealny czas na spędzenia czasu z rodziną, wspólny obiad, spacer, odwiedzenie babci czy cioci. Jeśli pogoda dopisuje, można również spotkać się na niedzielnego grilla i zebrać siły na kolejny tydzień. Najważniejsze, aby przy tym czerpać dużo radości ze wspólnie spędzonego czasu.

Po pysznym obiedzie, przygotowanym pieczołowicie i z największą starannością, warto przygotować deser, który lubią wszyscy! Bo jak to niedzielny obiad bez serniczka? Żadna babcia nie wypuści z domu, jak nie zostanie skonsumowany chociaż kawałeczek ciasta. I z szacunku do babci, ale i też ogromnej miłości do sernika, warto się skusić!

W czym tkwi sekret naszych babć? Każda z nich ma nieco inny przepis, dodaje innych składników, używa innych proporcji i dodatków, a każdy sernik smakuje wyjątkowo. Sekret tkwi w białym serze twarogowym! Aby uzyskać kremowy i aksamitny smak, należy dokładnie zmielić ser.

Kolejnym ważnym aspektem, jest cierpliwość. Po upieczeniu ciasta, nie możemy go od razu wyjąć z piekarnika, tylko należy poczekać, aż wystygnie, nie otwierając drzwiczek. Wtedy będziemy mieć pewność, że sernik nie popęka. W przeciwnym razie osiądzie i straci swój kształt.

Przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie sernika, który pewnie nie będzie tak wyjątkowy, jak ten u babci, ale na pewno skradnie serca Waszych gości.

Składniki:

  • 1 kg białego sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie
  • Kostka masła 82% tłuszczu
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 krople olejku waniliowego bądź migdałowego – w zależności od preferencji smakowych
  • Garść rodzynek – w zależności od preferencji (wiemy, że rodzynki podzieliły niejedną rodzinę)

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Tortownicę (średnia 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski dodajemy biały ser twarogowy, ostudzone masło, budyń, cukier oraz jajka. Całość mieszamy na gładką masę. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz dalej przez 30 min. Ostatnie 30 min pieczenia ustaw na temperaturę 120 stopni. Ciasto pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Gotowe! Górę sernika możecie udekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą. Dodajcie owoce, by nadać im bardziej wiosennego wyrazu. Smacznej kawy i pysznego niedzielnego sernika!

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę”

Artykuł Sponsorowany

Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Niedzielny sernik



To też może Cię zainteresować:

Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową

Sernik z galaretką, malinami i borówkami amerykańskimi

Sernik czekoladowy z musem malinowym

Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami

Sernik na zimno z mango

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.