Labneh


Labneh to serek z jogurtu greckiego lub naturalnego, podawany z różnymi dodatkami np. oliwkami, pieczonymi pomidorkami lub papryką, ogórkiem, przyprawami, orzechami i skropiony oliwą. Do tego świeże pieczywo i bez wątpienia mamy przepyszne kanapki 🙂

Labneh pochodzi z Libanu, ale popularny jest również w Grecji. To serek o kremowej konsystencji, trochę podobnej do serka mascarpone. Przygotowanie go jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać jogurt z solą, przelać na sitko wyłożone gazą, związać i wstawić do lodówki na około 24 godziny. W efekcie mamy wspaniałe smarowidło na pieczywo. Można też uformować z serka kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w ziołach, przełożyć do słoika i zalać oliwą. Otrzymamy wówczas idealny dodatek do sałatek lub przystawkę.

LabnehLabneh

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa do skropienia
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • przyprawy np. za’atar, sumak, chili, czarnuszka

Dodatkowo:

  • gaza
  • sitko
  • miska lub garnek

Labneh – przygotowanie:

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.

Do miski przełożyć jogurt grecki, posolić i wymieszać.

Sitko wyłożyć gazą i umieścić na garnku lub misce. Następnie przelać cały jogurt, zwinąć gazę w sakiewkę i związać np. gumką recepturką. Potem wstawić do lodówki na około 24 godziny. W międzyczasie gdy serwatka trochę ścieknie, można sakiewkę związać ciaśniej, delikatnie odciskając ser. Na koniec gotowy labneh przełożyć na talerz, skropić oliwą, posypać przyprawami i uprażonymi orzeszkami pinii.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *