Halibut pod orzechową kruszonką z dodatkiem pomidorków koktajlowych to pyszne i zdrowe danie, które świetnie pasuje na codzienny obiad, a także na wyjątkowe okazje. Głównymi składnikami kruszonki są drobno posiekane orzechy włoskie i natka pietruszki, które bez wątpienia wzbogacają smak potrawy.
Halibut to jedna z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych ryb. Jest źródłem cennych kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla zdrowia serca i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo ryba ta zawiera witaminy, minerały i białko.
Halibut pod orzechową kruszonką
Składniki:
- około 700 g filetu z halibuta
- 1- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- oliwa
- sól
- pieprz
Orzechowa kruszonka:
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- skórka starta z 1/2 małej cytryny
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Halibut pod orzechową kruszonką – przygotowanie:
Orzechowa kruszonka:
Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, skórkę cytrynową oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można też utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić w malakserze). Potem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Filet z halibuta opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wierzch obłożyć przygotowaną orzechową kruszonką i docisnąć.
Dno naczynia do zapiekania delikatnie wysmarować oliwą i ostrożnie przełożyć filety z halibuta. Obok położyć przepołowione na pół pomidorki koktajlowe i delikatnie skropić je oliwą. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15 – 20 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Piersi z kurczaka z orzechowo – pietruszkowym pesto i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
- Filety z kurczaka w orzechowej panierce
- Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem
- Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata
- Ryba po grecku
- Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem z cukinią
- Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo – śmietankowym