Halibut pod orzechową kruszonką


Halibut pod orzechową kruszonką z dodatkiem pomidorków koktajlowych to pyszne i zdrowe danie, które świetnie pasuje na codzienny obiad, a także na wyjątkowe okazje. Głównymi składnikami kruszonki są drobno posiekane orzechy włoskie i natka pietruszki, które bez wątpienia wzbogacają smak potrawy.

Halibut to jedna z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych ryb. Jest źródłem cennych kwasów omega-3, które są niezwykle ważne dla zdrowia serca i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo ryba ta zawiera witaminy, minerały i białko.

Halibut pod orzechową kruszonkąHalibut pod orzechową kruszonką

Składniki:

  • około 700 g filetu z halibuta
  • 1- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Orzechowa kruszonka:

  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • skórka starta z 1/2 małej cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Halibut pod orzechową kruszonką – przygotowanie:

Orzechowa kruszonka:

Do miseczki przełożyć drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, skórkę cytrynową oraz bardzo drobno posiekane orzechy włoskie (można też utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić w malakserze). Potem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Filet z halibuta opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wierzch obłożyć przygotowaną orzechową kruszonką i docisnąć.

Dno naczynia do zapiekania delikatnie wysmarować oliwą i ostrożnie przełożyć filety z halibuta. Obok położyć przepołowione na pół pomidorki koktajlowe i delikatnie skropić je oliwą. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 15 – 20 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *