Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą. Pycha! Kwaskowe dzięki świeżej żurawinie, aromatyczne, wilgotne i puszyste. Owoce żurawiny idealnie współgrają z białą czekoladą, a dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że pięknie pachnie.
Przepis jest bardzo prosty. Nie trzeba nic ubijać ani miksować, wystarczy wszystko wymieszać. Przygotujecie je bardzo szybko i zapewniam, że zniknie jeszcze ciepłe 😉
Ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą
Składniki na ciasto pomarańczowe z żurawiną i białą czekoladą:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
- skórka starta z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie ciasta pomarańczowego z żurawiną i białą czekoladą:
Do rondelka wlać olej i dodać połamaną białą czekoladę. Podgrzać tylko do rozpuszczenia czekolady. Wymieszać i ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać mleko, skórkę startą z pomarańczy i roztopioną czekoladę z olejem. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać żurawinę i wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (około 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Polewa z białej czekolady:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: