Mega kruche ciasteczka z orzechami włoskimi i kawałkami czekolady mlecznej oraz gorzkiej. Proste do wykonania i zawsze się udają. Idealne na podwieczorek lub podgryzania w ciągu dnia 😉 Polecam! 🙂
Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Składniki (na około 40 ciastek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru pudru
- 180 g masła
- 1 jajko
- 75 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko, przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Zagnieść, aż powstanie jednolita masa. Następnie drobno posiekaną czekoladę i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Pyszne, ale za słodkie. Połowa cukru (lub jeszcze mniej) i czekolada tylko gorzka w podanej ilości. Wystarczy. I jeszcze szczypta soli. Ja dodałam mąkę orkiszową. Kruchość idealna!