Chipsy z tortilli to idealna przekąska na imprezę, niezwykle prosta i smaczna. Można dodać swoje ulubione przyprawy, na które mamy ochotę albo upiec chipsy tylko z odrobiną soli i podać je z domowym dipem serowym, guacamole lub salsą fresca. Polecam! 🙂
Składniki:
- 2 placki tortilli (o średnicy 25 cm)
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta chili
- sól
Chipsy z tortilli – przygotowanie:
Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować tortille z obu stron (jak najcieniej !). Następnie każdy placek tortilli pociąć na 12 trójkątów i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 6 – 8 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Bardzo łatwy przepis, a bardzo ciekawy 🙂
A można zrobić dzień wcześniej takie chipsy?nie stardną?a przechowywać w pudełlu z przykrywką można?😉
Szczerze mówiąc nie sprawdzałam, bo nigdy nie dotrwały do następnego dnia 😀