Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun to przepyszny dodatek do dań azjatyckich. Idealnie będzie komponować się np. z sajgonkami lub pulpecikami po wietnamsku.
Marchewka użyta do surówki przyrządzona jest metodą stir-fry, smaży się ją z posiekaną papryczką chili i czosnkiem. Krótko obsmażona pozostaje jędrna, lekko chrupka. Bardzo polecam!
Chińska surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i grzybami mun
Składniki:
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 1 mała garstka suszonych grzybów mun
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól
Dodatkowo:
- sezam do posypania
Chińska surówka z kapusty pekińskiej – przygotowanie:
Marchewkę obrać, potem pokroić w słupki.
Kapustę pekińską cienko poszatkować i przełożyć do miski. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu, pokroić w cienkie paseczki i przełożyć do kapusty.
Do miseczki wlać olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy i sos rybny. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie wlać do miski z kapustą i wymieszać.
W woku lub patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno posiekany czosnek, pokrojoną w słupki marchewkę i posiekaną papryczkę chili. Podsmażyć mieszając, aż marchewka lekko zmięknie ale nadal będzie jędrna (około 3 minut). Następnie całość przełożyć do miski z kapustą i delikatnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i posypać sezamem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: