Przepyszne burgery z soczystą wołowiną, grillowaną cebulą, chrupiącym boczkiem, serem cheddar, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sosem. Niebo w gębie! Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Burgery wołowe robię według tego przepisu od lat i zawsze wszystkim bardzo smakują. Szczerze polecam 🙂
Składniki (na 4 burgery):
Mięso:
- 450 g mielonej wołowiny (dobrej jakości np. antrykot)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki majeranku
- duża szczypta chili
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
Dodatkowo:
- 4 bułki do burgerów
- 1 – 2 ogórki kiszone
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- boczek (cienkie plasterki)
- 4 plasterki sera cheddar (użyłam topionego w plasterkach)
Przygotowanie:
Sos:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Mięso:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Mięso przełożyć do miski, dodać zrumienioną cebulę, musztardę, majeranek, chili, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić dłonią. Uformować 4 krążki o średnicy bułki.
Patelnię grillową delikatnie posmarować oliwą z oliwek. Włożyć pokrojoną w plastry cebulę i plasterki boczku. Grillować z dwóch stron.
Patelnię grillową posmarować oliwą z oliwek i włożyć mięso. Grillować około 2 – 3 minut z każdej strony (nie dłużej bo zrobi się podeszwa!).
Bułki do burgerów przekroić na pół i od strony przecięcia lekko podpiec na patelni grillowej. Następnie posmarować przygotowanym sosem (obie połówki). Na dolnym kawałku bułki kolejno położyć: sałatę, potem mięso, ser, boczek, plasterek pomidora, plasterki ogórka i krążki cebuli. Przykryć drugą połówką bułki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem