Chociaż mamy już jesień, sałatka którą zrobiłam jest raczej wiosenna… Lekka, świeża z sałatą lodową i koperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny zapach. Jeśli go nie lubicie, możecie użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać ze sobą oba.
Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1/2 pęczka rzodkiewek
Dressing:
- 125 g jogurtu koziego (lub naturalnego)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- biały pieprz
- sól
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ogórka i rzodkiewki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy.
Dressing:
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Surówka z ogórków i rzodkiewek
→ Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą
→ Sałatka z pomarańczami, figami, fetą i granatem