Pieczony koper włoski (finocchi arrosto) to wegetariański dodatek do dania głównego, który idealnie będzie komponował się z rybami lub mięsem. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach lub na kanapkach. Pieczony koper włoski według tego sprawdzonego przepisu jest bogaty w smaku, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Naprawdę prosty do przygotowania, a efekt pyszny!
Składniki na pieczony koper włoski:
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Przygotowanie pieczonego kopru włoskiego:
Koper włoski umyć, osuszyć, odciąć górną część (listki zostawić) i pokroić w pionowe plastry (około 1 cm).
Do miseczki wlać oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i miód. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Listki kopru posiekać, wrzucić do sosu i wymieszać.
Naczynie do zapiekania skropić oliwą z oliwek i położyć w nim plastry kopru włoskiego. Następnie posmarować je przygotowanym sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 – 45 minut, aż będą miękkie i złociste.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: