Omlet z kimchi i boczkiem to proste i pyszne koreańskie danie, idealne na dobry początek dnia lub szybki lunch. Omlet jest przyjemnie pikantny i na długo syci. Połączenie boczku, kimchi, szczypiorku i jajek tworzy niesamowitą kompozycję smakową. Miłośnicy kimchi z pewnością będą zachwyceni 🙂
Kimchi można kupić lub zrobić samemu. Osobiście gorąco polecam przygotować własnoręcznie, bez wątpienia jest o niebo lepsze od kupnego i bardziej się opłaca. Godnym uwagi jest fakt, że ta koreańska kiszona kapusta pekińska to skarbnica witamin, minerałów i przede wszystkim probiotyków, nie bez powodu uznawana jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Jest też niskokaloryczna. Ja kimchi uwielbiam, robię bardzo często i to spore ilości. To niezbędny składnik tradycyjnego koreańskiego gulaszu Kimchi jjigae, który również bardzo polecam.
Składniki na koreański omlet:
- 5 jajek
- 4 pełne łyżki odsączonego i pokrojonego na małe kawałeczki kimchi
- 2 plasterki surowego wędzonego boczku (około 20 g)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz (opcjonalnie)
Omlet z kimchi i boczkiem – przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony boczek i lekko zrumienić. Dodać odsączone i pokrojone na malutkie kawałki kimchi i mieszając krótko podsmażyć.
Do miseczki wbić jajka, dodać mleko, sól, opcjonalnie pieprz i roztrzepać. Potem dołożyć posiekany szczypiorek i wymieszać. Następnie masę jajeczną wlać na patelnię z podsmażonym boczkiem i kimchi. Smażyć na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż masa się zetnie. Na koniec gotowy omlet pokroić w trójkąty. Podawać z ulubionym pieczywem, dodatkowo można polać odrobiną ketchupu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: