Podudzia z kurczaka z patelni


Podudzia (pałki) z kurczaka z patelni to tani i pyszny obiad dla całej rodziny. Nie zawsze musimy je piec w piekarniku 😉 Usmażone wychodzą równie smaczne. Mięso jest soczyste, mięciutkie i aromatyczne. To danie, które łączy w sobie wyjątkowy smak oraz prostotę przygotowania.

Zamiast podudzi można użyć innej części kurczaka np. udka lub skrzydełka. Zamarynowane mięso odstawiłam na około 1 godzinę, ale jeśli nie macie czasu można smażyć od razu po natarciu mięsa przyprawami. Przepis na pałki z kurczaka nie jest skomplikowany, każdy sobie poradzi, a efekt końcowy z pewnością zadowoli domowników.

Smażone podudzia świetnie komponują się z ziemniakami, pieczonymi warzywami lub ryżem, a ulubiona lekka sałatka bez wątpienia doda świeżości do dania. Można też zjeść z pieczywem, maczanym w powstałym sosie.

Podudzia z kurczaka z patelniPodudzia z kurczaka z patelni

Składniki:

  • 10 szt podudzi (pałek) z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • około 1 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie podudzi z kurczaka z patelni:

Podudzia (pałki) przełożyć do miseczki. Dodać paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy, tymianek, miód, czosnek granulowany, sól i pieprz. Następnie dokładnie natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać masło oraz olej i obsmażyć udka. Potem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 40 – 45 minut, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać więcej wody. Na koniec jak woda całkowicie odparuje, pałki z kurczaka ponownie lekko obsmażyć.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *