Podudzia (pałki) z kurczaka z patelni to tani i pyszny obiad dla całej rodziny. Nie zawsze musimy je piec w piekarniku 😉 Usmażone wychodzą równie smaczne. Mięso jest soczyste, mięciutkie i aromatyczne. To danie, które łączy w sobie wyjątkowy smak oraz prostotę przygotowania.
Zamiast podudzi można użyć innej części kurczaka np. udka lub skrzydełka. Zamarynowane mięso odstawiłam na około 1 godzinę, ale jeśli nie macie czasu można smażyć od razu po natarciu mięsa przyprawami. Przepis na pałki z kurczaka nie jest skomplikowany, każdy sobie poradzi, a efekt końcowy z pewnością zadowoli domowników.
Smażone podudzia świetnie komponują się z ziemniakami, pieczonymi warzywami lub ryżem, a ulubiona lekka sałatka bez wątpienia doda świeżości do dania. Można też zjeść z pieczywem, maczanym w powstałym sosie.
Składniki:
- 10 szt podudzi (pałek) z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki majeranku
- 3/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- około 1 szklanki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie podudzi z kurczaka z patelni:
Podudzia (pałki) przełożyć do miseczki. Dodać paprykę słodką, majeranek, pieprz ziołowy, tymianek, miód, czosnek granulowany, sól i pieprz. Następnie dokładnie natrzeć mięso i odstawić na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać masło oraz olej i obsmażyć udka. Potem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 40 – 45 minut, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać więcej wody. Na koniec jak woda całkowicie odparuje, pałki z kurczaka ponownie lekko obsmażyć.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: