Makaron z chorizo, dynią i pomidorami


Dzisiaj pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z chorizo, dynią i pomidorami to szybkie i aromatyczne danie, które zachwyca smakiem. Polecam! 🙂

Makaron z chorizo, dynią i pomidorami

Składniki:

  • 110 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 czubata szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni (użyłam Hokkaido)
  • 300 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka kokosowego (lub śmietany kremówki 30 %)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić.

Kiełbasę chorizo obrać z błonki, pokroić w kosteczkę.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną kiełbasę chorizo i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać, mieszając. Dołożyć puszkę pomidorów i lekko rozgnieść je widelcem. Dodać pokrojoną dynię, rozmaryn, cynamon, chili i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Następnie wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem

Pieczony filet z indyka z chorizo

Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem

Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.