Dzisiaj pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron z chorizo, dynią i pomidorami to szybkie i aromatyczne danie, które zachwyca smakiem. Polecam! 🙂
Składniki:
- 110 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 czubata szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni (użyłam Hokkaido)
- 300 g makaronu penne
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka kokosowego (lub śmietany kremówki 30 %)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
Kiełbasę chorizo obrać z błonki, pokroić w kosteczkę.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę, pokrojoną kiełbasę chorizo i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać, mieszając. Dołożyć puszkę pomidorów i lekko rozgnieść je widelcem. Dodać pokrojoną dynię, rozmaryn, cynamon, chili i wlać wodę. Dusić pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Następnie wlać mleko kokosowe i wymieszać. Dodać ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zapiekanka makaronowa z chorizo, papryką i fasolą pod beszamelem
→ Pieczony filet z indyka z chorizo
→ Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą
→ Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem
→ Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym