Przepyszne! Kruche ciasto ze świeżym ananasem i wiórkami kokosowymi z dodatkiem suszonych daktyli i posypane kokosowo – maślaną kruszonką. Rewelacyjne, jedne z najlepszych połączeń! Musicie spróbować Zapewniam, że zadowoli nawet wybredne podniebienia i zniknie jeszcze ciepłe
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 160 g masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 małe dojrzałe ananasy
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 suszonych daktyli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 40 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Kruszonka:
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka.
Nadzienie:
Ananasy obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek wycinamy i wyrzucamy). Dodajemy posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Smacznego
To też może Cię zainteresować:
→ Kruche ciasta z rabarbarem, daktylami i kruszonką
→ Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami
zjadłabym spory kawałek