Tak jak pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie…
Składniki:
-
2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i jednym końcem przewinąć przez otwór. W szerokim rondlu rozgrzać olej lub smalec i smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
przepyszne chrusciki 😉 wlasnie wczoraj je zrobilam po raz pierwszy a dzisiaj juz nie ma;(
dziekuje za przepis pozdrawiam
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pozdrawiam 🙂
Faworki powinny być z samymi żółtkami. Chciałam spróbować innego przepisu i zrobiłam błąd. Wyszły twarde i gumowate. Składniki dobrze odmierzane.
Robię je od lat i zawsze mi wychodzą. Na pewno robiłaś według przepisu?
kwestia temperatury tłuszczu,nie moze być zbyt niska ani za wysoka 🙁
Dziekuje za przepis.Upieke napewno.Pozdrawiam.
Witam. Ja od dłuższego czasu robię faworki z ciasta francuskiego. Należy pociąć jak na zwykłe faworki i piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 150-170 stopni. Mniej roboty a też są pyszne. Radzę spróbować. Pozdrawiam.
Czy musi być spirytus bo niestety nie mam
Może być też wódka, ewentualnie ocet.
Witam czy faworki wychodzą kruche? Nie trzeba tłuc wałkiem 😉
Przy wyrabianiu trochę tłukę o blat, ale można też wałkiem. Im bardziej będziesz bić, tym bardziej będą kruche i napowietrzone. Pozdrawiam 🙂
jakiej mąki mam użyć?
Pszennej