Tort bezowy z kawą


Osobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie 😉 Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym zapraszam na duet doskonały, chrupiące blaty bezowe przełożone pysznym kremem kawowym, a całość posypana odrobiną kawy mielonej. Połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie 🙂

Tort bezowy z kawą

Składniki:

Blaty bezowe:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

Krem kawowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 płaska łyżeczka kawy mielonej

Przygotowanie:

Blaty bezowe:

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.

Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.

Krem kawowy:

Kawę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie. Ostudzić. Następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego kremu.

Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem. Wierzch posypać kawą mieloną. Schłodzić.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Tort bezowy czekoladą i malinami

Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi

Bezy czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z musem kawowym

Semifreddo czekoladowo-kawowe


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 komentarzy do “Tort bezowy z kawą