Zupa z botwinką i kurczakiem


Zupa z botwinką i kurczakiem

Wiosenna zupa z botwinki z ziemniakami, marchewką, pietruszką i koperkiem na wywarze z udek kurczaka. Prosta, pożywna i pyszna. Spróbujcie też zupy z botwinką i kaszą jaglaną, to bezmięsna wersja, którą przygotujecie bardzo szybko.

Zupa z botwinką i kurczakiemZupa z botwinką i kurczakiem

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1, 75 litra wody
  • 120 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy z botwinką i kurczakiem:

Do garnka włożyć udka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę i posolić. Gotować na malutkim ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 1 godziny, w międzyczasie zebrać szumowiny. Następnie oddzielić mięso od kości i odłożyć.

Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki, liście i łodyżki botwinki drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażać mieszając.

Do gorącego bulionu wrzucić zawartość patelni, pokrojone ziemniaki, buraczki oraz liście i łodyżki botwinki. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dołożyć mięso z nóżek, posiekany koperek, sos z cytryny i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *