Zupa z botwinką i kurczakiem
Wiosenna zupa z botwinki z ziemniakami, marchewką, pietruszką i koperkiem na wywarze z udek kurczaka. Prosta, pożywna i pyszna. Spróbujcie też zupy z botwinką i kaszą jaglaną, to bezmięsna wersja, którą przygotujecie bardzo szybko.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 udka z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1, 75 litra wody
- 120 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy z botwinką i kurczakiem:
Do garnka włożyć udka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę i posolić. Gotować na malutkim ogniu (pod lekko uchyloną pokrywką) około 1 godziny, w międzyczasie zebrać szumowiny. Następnie oddzielić mięso od kości i odłożyć.
Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki, liście i łodyżki botwinki drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę wszystko podsmażać mieszając.
Do gorącego bulionu wrzucić zawartość patelni, pokrojone ziemniaki, buraczki oraz liście i łodyżki botwinki. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dołożyć mięso z nóżek, posiekany koperek, sos z cytryny i wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: