Wegetariańskie kaszotto z botwinką i fetą z dodatkiem marchewki i pietruszki. Idealny wiosenny obiad lub ciepła kolacja. Przygotowałam je z kaszy pęczak, ale może być inna np. gryczana lub bulgur.
Składniki:
- 150 g kaszy pęczak
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 1 mała marchewka
- 1 malutka pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- ser feta (lub ser kozi pleśniowy)
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę.
Buraczki z botwinki obrać i pokroić w małą kostkę. Łodyżki drobno posiekać, liście też.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać suchy pęczak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dołożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz posiekane łodyżki, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić posiekane liście botwinki i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z pokruszonym serem feta.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
- Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym
- Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową
- Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym
- Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą
- Stir-fry z fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji