Kaszotto z botwinką i fetą


Wegetariańskie kaszotto z botwinką i fetą z dodatkiem marchewki i pietruszki. Idealny wiosenny obiad lub ciepła kolacja. Przygotowałam je z kaszy pęczak, ale może być inna np.  gryczana lub bulgur.

Kaszotto z botwinką i fetąKaszotto z botwinką i fetą

Składniki:

  • 150 g kaszy pęczak
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 mała marchewka
  • 1 malutka pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ser feta (lub ser kozi pleśniowy)

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę.

Buraczki z botwinki obrać i pokroić w małą kostkę. Łodyżki drobno posiekać, liście też.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać suchy pęczak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Wlać wino i gotować na małym ogniu, aż odparuje. Następnie wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem około 10 minut. Dołożyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz posiekane łodyżki, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić posiekane liście botwinki i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z pokruszonym serem feta.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową

Quinoa z awokado, chrupiącym boczkiem i jajkiem sadzonym

Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą

Stir-fry z fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *