Sernik na zimno z mango


 

Pyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że zadowoli niejednego łasucha 😉 Idealny na niepogodę na poprawę nastroju lub na zatrzymanie lata… Zróbcie koniecznie! 🙂

Składniki:

Spód:

  • 230 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (mielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżeczek żelatyny

Wierzch:

  • 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Spód:

Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i kardamonem.

Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

Mango obrać, wyciąć miąższ i dokładnie zmiksować. Odmierzyć 2 szklanki musu i przełożyć do miski. Dodać twaróg i cukier puder. Zmiksować. Zimną kremówkę ubić i połączyć z masą serową.

Do rondelka wsypać żelatynę i wlać mleko. Odstawić na około 10 minut. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Lekko przestudzić.

Kilka łyżek masy serowej dodać do mleka z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Następnie przełożyć na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić do lodówki, aż stężeje.

Wierzch:

Mango obrać, wyciąć miąższ i dokładnie zmiksować. Odmierzyć 2 szklanki musu i przełożyć do miski.

Do rondelka wsypać żelatynę i wlać około 4 łyżek wody. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Następnie dodać kilka łyżek musu, wymieszać i całość dodać do pozostałego musu. Przełożyć na wierzch sernika i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sernik na zimno z borówkami

Gerbera 3D w galaretce na spodzie z serka z wanilią

Jogurtowiec z galaretkami

Pianka z mango, kremem budyniowym na biszkopcie

Sernik z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *