Osobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie 😉 Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym zapraszam na duet doskonały, czyli tort bezowy z kawą. Chrupiące blaty bezowe przełożone pysznym kremem kawowym, a całość posypana odrobiną kawy mielonej. Połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie 🙂
Składniki:
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej przegotowanej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżeczka kawy mielonej
Tort bezowy z kawą – przygotowanie:
Blaty bezowe:
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm.
Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Potem stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać i nałożyć na narysowane koła. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia.
Krem kawowy:
Kawę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie. Ostudzić. Następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego kremu.
Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem. Na koniec wierzch posypać kawą mieloną. Potem schłodzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Torty bezowe są najlepszym dodatkiem do kawy! Kochamy ten smak 🙂
Też mam słabość do takich tortów 😀
Czy można zastąpić kawę rozpuszczalną kawą sypaną?
Niestety nie.