Znakomity tort ajerkoniakowy, ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię 😉 ) z dodatkiem żelatyny, natomiast wierzch i boki to czekoladowo – kawowy ganache. Rewelacja! Dominującym smakiem jest ajerkoniak, który w połączeniu z kremem czekoladowym, tworzą bez wątpienia niepowtarzalny smak. Tort pięknie się prezentuje i smakuje wspaniale. Bardzo polecam 🙂
Składniki na tort ajerkoniakowy:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka z ajerkoniakiem:
- 500 g śmietany kremówki 30 %
- 1 i 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- 6 łyżeczek żelatyny
Krem czekoladowo – kawowy:
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 1 łyżeczka cukru
Polewa czekoladowa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- słodkości do ozdoby
- złoty pył jadalny
Przygotowanie tortu ajerkoniakowego:
Biszkopt:
Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, a także proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30-35 min. (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części.
Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.
Pianka z ajerkoniakiem:
Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Potem odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( nie wolno zagotować!), wlać ajerkoniak i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ajerkoniaku z żelatyną (nie odwrotnie!), wymieszać i całość dodać do pozostałej masy. Wstawić do lodówki, od czasu do czasu mieszać i sprawdzać czy tężeje.
Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Kiedy masa ajerkoniakowa zacznie tężeć, połowę rozprowadzić na pierwszej warstwie biszkoptu. Następnie przykryć drugą warstwą, nasączyć go i rozprowadzić pozostałą warstwę masy. Przykryć trzecią warstwą biszkoptu, nasączyć go i wstawić do lodówki do stężenia.
Krem czekoladowo – kawowy:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Potem dodać połamane czekolady, kawę rozpuszczalną i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem czekoladowy. Na koniec gotowym kremem obsmarować cały tort i wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Potem dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby polewa trochę zgęstniała. Następnie polać wierzch tortu i udekorować słodkościami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
A jak robię mus ajerkoniakowy z 750 ml śmietanki,to wszystkie składniki dać z 1.5 porcji tak?a ajerkoniaku nie będzie za dużo?😉
Tak. Może wydawać się dużo, ale tak ma być. W końcu to tort ajerkoniakowy 😀
A jak dam mniej akerkoniaku to dać też mniej żelatyny czy dać normalnie jak w przepisie?🙂
Mniej