Szaszłyki to szybki i atrakcyjnie wyglądający posiłek. Dzisiaj zrobiłam je z cukinią, kawałkami mintaja owiniętymi prosciutto, a wszystko posmarowałam smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem, który podkreśla smak szaszłyków.
Składniki:
- 2 filety z mintaja
- 1 cukinia
- 4 plasterki prosciutto
- 3 łyżki ”Smakowitej pajdy” z cebulką i ziołami ogrodowymi
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokroić wzdłuż na paseczki. Mintaja pokroić w kostkę szerokości paska cukinii i zawinąć w prosciutto. Nadziewać rybne paczuszki na patyczki do szaszłyków, przeplatając paseczkami cukini. ”Smakowitą pajdę” roztopić w rondelku i za pomocą pędzelka posmarować przygotowane szaszłyki. Doprawić pieprzem i grillować przez około 15 minut obracając od czasu do czasu i smarując roztopionym smalczykiem.
Przepis na szaszłyki z cukinią i mintajem w posciutto bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Fantastyczne szaszłyczki!!! I do tego z rybki… pycha! Ja dziś również serwuję szaszłyki, ale z mięska, choć nie ukrywam, że z rybki uwielbaim bardziej 🙂
Z mięska też są smaczne… 🙂
Wyglądają pysznie. Ciekawy pomysł. 🙂
Dziękuję za udział w konkursie. Pozdrawiam 🙂
Ale ładnie się prezentują!
Dla mnie bomba ,zjem wszystko co w cukinii …