Tartaletki to kruche ciasto wypełnione nadzieniem. Nie zawsze muszą być podawane na słodko, można również na słono. Dzisiaj zrobiłam je z piersią z gęsi, kasztanów i udekorowałam puree ziemniaczanym ze smalczykiem roślinnym. Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoim aromatem i smakiem, który idealnie pasuje do puree i nadzienia.
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczyptę soli
Nadzienie:
- 1 duża pierś z gęsi
- 100 g gotowanych kasztanów
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 ziarenka jałowca
- 1 łyżka ”Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Puree:
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka „Smakowitej pajdy” z ziołami ogrodowymi
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.
Nadzienie:
Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 1,5 godziny.
Gotowane kasztany, natkę pietruszki i ostudzoną pierś drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.
Puree:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki.
Smacznego 🙂
Bardzo ciekawie się zapowiadają. 🙂
Pozdrawiam
Baardzo gratuluję wygranej….:))) !! Fajny przepis.
Pozdrawiam!
Dziękuję 🙂