Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli to danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam!
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaczków
- 1/2 pęczka szparagów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Pesto:
- 40 g rukoli
- 1/2 puszki groszku (około 200g)
- około 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- starty parmezan
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami – przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie wyszorować (nie obierać !), większe przekroić na pół i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, doprawić solą i wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote.
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i dołożyć do ziemniaków.
Pesto:
Groszek odcedzić i przełożyć do blendera. Potem dodać rukolę, obrany czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i przełożyć do upieczonych ziemniaków ze szparagami. Wymieszać, wierzch posypać startym parmezanem.
Smacznego
To też może Cię zainteresować: