Naleśniki nadziewane zmielonym twarożkiem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym i czarną porzeczką. Troszkę odbiegają od tradycyjnych naleśników, ponieważ ciasto zrobiłam z dodatkiem pokruszonych, czekoladowych płatków kukurydzianych. Ciekawe połączenie smaków, które świetnie się sprawdziło i powstało niebanalne śniadanie 🙂 Polecam 🙂
Naleśniki z płatków kukurydzianych z twarożkiem i czarną porzeczką
Składniki (na około 5 naleśników):
Naleśniki:
- 1 szklanka płatków „Lubella” corn flakes kakao i miód
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 300 g mielonego twarogu
- około 3 łyżek syropu klonowego
- 1/2 laski wanilii
- czarna porzeczka
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie:
Naleśniki:
Płatki kukurydziane wsypać do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta (mają wyglądać jak gruba bułka tarta). Następnie dodać przesianą mąkę, jajko, mleko, olej i syrop klonowy. Zmiksować.
Rozgrzać patelnie teflonową i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Twaróg, syrop klonowy i wyskrobane ziarenka z połowy laski wanilii dokładnie zmiksować.
Na każdym naleśniku rozsmarować porcję serka i położyć czarne porzeczki. Zwinąć w rulon i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Fajne naleśniki 🙂
🙂