Pyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi 🙂 Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu 😉
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Masa makowa:
- 200 g zmielonego maku
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich)
- 10 suszonych daktyli
- 6 suszonych fig
Dodatkowo:
- 1/2 gorzkiej czekolady
- 1/2 białej czekolady
Przygotowanie:
Masa makowa:
Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy, dodajemy żółtka i mieszamy.
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wypełniamy masą makową. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 30 minut.
Na suchej patelni prażymy orzechy pekan, siekamy i posypujemy upieczony mazurek. Wierzch polewamy roztopioną gorzką i białą czekoladą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Mazurek czekoladowo marcepanowy
→ Mazurek czekoladowo – orzechowy
Dzień dobry. Czy można dodać gotową masę makową? I czy wtedy też należy dodać do niej żółtka?
Można użyć gotowej masy makowej, ale nie dajemy już miodu bo ciasto będzie za słodkie. Żółtka dodajemy. Jeśli masa makowa jest bardzo słodka, lepiej zmniejszyć ilość daktyli i fig. Pozdrawiam 🙂