Mazurek z makiem i bakaliami


Pyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi 🙂 Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu 😉

Mazurek z makiem i bakaliami

Mazurek z makiem i bakaliami

 

Mazurek z makiem i bakaliami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 200 g zmielonego maku
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich)
  • 10 suszonych daktyli
  • 6 suszonych fig

Dodatkowo:

  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 1/2 białej czekolady

Przygotowanie:

Masa makowa:

Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy, dodajemy żółtka i mieszamy.

Kruche ciasto:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę do pieczenia i wypełniamy masą makową. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy około 30 minut.

Na suchej patelni prażymy orzechy pekan, siekamy i posypujemy upieczony mazurek. Wierzch polewamy roztopioną gorzką i białą czekoladą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Mazurek czekoladowo marcepanowy

Mazurek czekoladowo – orzechowy




 

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Mazurek z makiem i bakaliami

    • Ada Autor wpisu

      Można użyć gotowej masy makowej, ale nie dajemy już miodu bo ciasto będzie za słodkie. Żółtka dodajemy. Jeśli masa makowa jest bardzo słodka, lepiej zmniejszyć ilość daktyli i fig. Pozdrawiam 🙂