Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem


Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Farsz jest z tłuczonych ziemniaków, zrumienionej cebuli z chorizo z dodatkiem startego parmezanu oraz natki pietruszki, zawinięty w cieniutkie naleśniki obtoczone w chrupiącej panierce. Prosto i bardzo smacznie! 🙂

Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanemKrokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem

Składniki (na około 10 krokietów):

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • duża szczypta soli

Farsz:

  • 900 g ziemniaków
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Panierka:

  • 3 duże jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie krokietów z ziemniakami i chorizo:

Naleśniki:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem.

Patelnie teflonową rozgrzać (można ją delikatnie natłuścić) i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno.  Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone chorizo. Chwilkę podsmażać. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać zawartość patelni i wymieszać. Lekko przestudzić. Dodać jajko, chili, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, ewentualnie sól i dokładnie wymieszać.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć krokiety.

W głębokim talerzu roztrzepać jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron).

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem