Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Farsz jest z tłuczonych ziemniaków, zrumienionej cebuli z chorizo z dodatkiem startego parmezanu oraz natki pietruszki, zawinięty w cieniutkie naleśniki obtoczone w chrupiącej panierce. Prosto i bardzo smacznie! 🙂
Krokiety z ziemniakami, chorizo i parmezanem
Składniki (na około 10 krokietów):
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- duża szczypta soli
Farsz:
- 900 g ziemniaków
- 100 g chorizo
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Panierka:
- 3 duże jajka
- bułka tarta
- szczypta soli
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie krokietów z ziemniakami i chorizo:
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem.
Patelnie teflonową rozgrzać (można ją delikatnie natłuścić) i wlać porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić posiekaną cebulę oraz drobno pokrojone chorizo. Chwilkę podsmażać. Potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zrumienić.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać zawartość patelni i wymieszać. Lekko przestudzić. Dodać jajko, chili, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, ewentualnie sól i dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć krokiety.
W głębokim talerzu roztrzepać jajka z solą. Krokiety obtoczyć najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor (ze wszystkich stron).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
To pyszne i sycące danie. Nie mam chorizo, ale mam słoweńską bulę i już wiem, co zrobię jutro 🙂 Pozdrawiam!