Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego


Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie 🙂

Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego

Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki na 24 paszteciki:

  • 100 g ryżu
  • 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka)
  • 1 średnia cebulka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
  • 1 serek Apetina India
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 pełna łyżka świeżej kolendry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta chili
  • sól

Dip:

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • szczypta chili
  • około 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut.

Dip:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *