Korzenne brownie z żurawiną


Korzenne brownie z żurawiną to doskonałe połączenie czekolady z przyprawami korzennymi oraz kwaskową nutą żurawiny. To ciasto, z którym każdy sobie poradzi i zawsze wychodzi. Wilgotne i intensywnie czekoladowe. Bez wątpienia zaspokoi słodkie, czekoladowe pragnienia 😉

Korzenne brownie z żurawinąKorzenne brownie z żurawiną

Składniki:

  • 250 g masła
  • 300 g czekolady deserowej 50%
  • 5 dużych jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • szczypta soli

Korzenne brownie z żurawiną – przygotowanie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną lub połamaną czekoladę. Następnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli, ale tylko do połączenia składników. Potem wlać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać. Następnie dodać przyprawę do piernika, przesianą mąkę, kakao i wymieszać, aż składniki się połączą. Na koniec dodać żurawinę i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Następnie wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *