Faszerowane grzybki z jajek z pewnością będą ozdobą wielkanocnego stołu. Efektownie się prezentują i są łatwe do przygotowania. Kapelusiki farbowane są czarną herbatą, im dłużej będą w naparze tym będą ciemniejsze. Wbrew pozorom herbata nie zmienia smaku białka, jest praktycznie niewyczuwalna. Grzybki są z nadzieniem z kaparami, ale można faszerować je dowolnie, tak jak lubicie 🙂
Składniki na faszerowane grzybki z jajek:
- 7 dużych jajek
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 3 saszetki czarnej herbaty
- 1 i 1/2 szklanki wody
Przygotowanie faszerowanych grzybków z jajek:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Odciąć 1/3 jajka i odłożyć. Następnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać posiekane kapary, majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
Do rondelka wlać wodę, zagotować i zaparzyć herbatę. Dodać odcięte części białka i gotować na malutkim ogniu około 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze na około 30 minut, aż zbrązowieją.
Gotowym farszem wypełnić miejsca po żółtkach i układać na talerzu przecięciem do dołu. Zabarwione białka (kapelusiki) osuszyć i położyć na jajkach.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: